HVAD ER ET HISTOGRAM?

De histogrammer, der dukker op i dit kamera og redigeringsprogram når du ser på dit billede, kan i starten virke ret skræmmende. Med lidt erfaring bliver læsning af et histogram imidlertid af anden karakter, hvilket gør det muligt for dig at se, hvordan tonerne (fra lys til mørke) fordeles på dit billede. Fordi det er baseret på en grafisk skærm, påvirkes et histogram ikke af det lys, man ser det under (som en LCD-skærm kan være), så det er en utrolig effektiv måde at kontrollere, om din eksponering er “god”.

Når størstedelen af histogrammet er til venstre for skalaen betyder det at der er mange mørke toner ibillede. Hvis det ikke er en særlig mørk scene så er skuddet næsten helt sikkert underudnyttet. I ekstreme tilfælde vil grafen “ramme” den venstre ende af skalaen hvilket indikerer at nogle af de mørkeste toner er gået tabt.

Drømmer du om at uddanne dig som fotograf?

Det “ideelle” histogram vil have dimensionerne i enderne.af grafen. Det fortæller dig at du har optaget alle detaljerne i scenen fra de mørkeste områder til de klogeste. Da der er optaget et komplet toneleje reagerer denne type billede godt på yderligere redigering.

Hvis dit histogram går ned i højre ende af skalaen betyder det at visse områder er rene hvide og ingen mængde behandling vil gøre det muligt for dig at komme med detaljer: det går tabt for altid. Når histogrammet tyder på at dette kan være tilfældet så justere eksponeringen og skyde igen.

Hvordan man læser et histogram?

Dybest set de mørke toner/skygger idit billede er repræsenteret til venstrehistogrammets kant mens højreslut repræsenterer klare toner/højdepunkter.Grafens højde viser hvor mange billedpunkter der har en bestemt tone men dette kan stort set ignoreres. Det vigtigste er at grafen passer ind i skalaen: hvis den synes at gå ud over skalaen til højre så er visse fremhævningsområder blevet rene hvide. hvis den synes at gå ud over skalaen til venstre så er skyggedetaljerne gået tabt. Dette tab kaldes “udklipning”.

FINJUSTERENDE EKSPONERING

Selvom kameraets målesystem gør det godt er det ikke ufejlbarligt. Der vil være tidspunkter hvor et billede kommer ud lysere eller mørkere end forventet og den mest almindelige grund vil være fordi scenen du fotograferer primært er meget mørk eller meget lys.I denne situation vil dit kamera prøve at afsløre det.som om det er en midtone så en lys scene vil fremstå mørk og omvendt. Når dette sker kan der anvendes en eksponeringskompensation: en kombination af en positiv (+) kompensation vil gøre billedet lysere og en negativ (-) kompensation vil mørklægge det.

Hvad er en fotograf?

BRUG AF AUTOMATISK EKSPONERINGSBRACKETING

Selv om du kan anvende en eksponeringskompensation for at justere kameraets foreslåede eksponering, betyder det at tage et skud og vurdere dets histogram, hvilket tager tid. Med bevægelige emner dette har indlysende implikationer, fordi det øjeblik du ønsker at optage kan have passeret den tid du har lavet dine ændringer og er klar til at skyde igen. Det gælder ikke kun for personer, der bevæger sig hurtigt.et flygtigt brud i skyerne, der frembringer et lysplaster, kan være lige så tidsfølsomt. I disse tilfælde er det løsningen at aktivere kameraets automatiske kontaktannonce.

Læs flere artikler: