HVAD ER ET HDR-BILLEDE?

“Dynamic range” for en scene henviser til lysstyrken mellem den mørkeste skygge og det lyseste højdepunkt, eller, i Laymans termer, kontrasten. Dette er vigtigt for fotografer, fordi en kamerasensor kun kan optage et begrænset dynamisk område: hvis et scenes rækkevidde overstiger kameraets kapacitet, vil højdepunkterne, skyggerne eller begge blive “klippet”.”. Der er dog en praktisk – og kreativ – løsning: High Dynamic Range (HDR) imaging.

HDR fotografering

Ideen bag HDR-billeddannelsen er at foretage en række eksponeringer. af samme scene, justering af eksponeringen mellem skud, så du har et skud, der registrerer detaljer i de lyseste højdepunkter, Et andet, der registrerer alle skyggedetaljer og yderligere eksponeringer imellem. Disse billeder kombineres derefter med HDR-værktøjer eller programmel.
Den letteste måde at indfange den oprindelige sekvens på er at bruge kameraets automatiske kontaktannonce. At indstille antallet af rammer til 3 eller 5 og afstanden mellem dem til mindst 2EV vil i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt.

HDR-PROGRAMMER

Når du har lavet din eksponeringssekvens skal du bruge redigeringsprogram til at sammenflette dem med en proces kendt som”tonekortlægning”. Dette tager de “bedste dele” (udtrykt i termer af eksponering) fra hvert billede og kombinerer dem til et enkelt billede. Din nuværende programpakke har måske en indbygget HDR-funktion men standalone-programmel der er dedikeret til HDR-billeddannelse.det har tendens til at give meget mere sofistikerede resultater.

Et stigende antal kamerafabrikanter har udviklet kameraværktøjer for at hjælpe med at håndtere scener af høj dynamisk rækkevidde. Disse omfatter automatisk Lysoptimering fra Canon, Aktiv D-belysning fra Nikon og D-Range Optimator fra Sony. Hver enkelt arbejder på en lidt anden måde, men den generelle fremgangsmåde er det samme er, at eksponeringen er indstillet til at bevare så mange detaljer som muligt i højdepunkterne, og så lyser skyggeområderne ind i kameraet for at forhindre, at de viser sig for mørke. Dette billede viser samme scene både uden (venstre) og med (højre) dynamisk intervaloptimering i kameraet.

Flere artikler: