Efter eksponering er fokusering måske et af de vigtigste områder inden for fotografering. De fleste mennesker vil tolerere farver der er lidt “off” eller en lidt akavet sammensætning og disse kan ofte korrigeres ved hjælp af redigeringssoftware – men en ud af fokus skud vil næsten altid til at se “forkerte” (medmindre det er en bevidst kreativ effekt). Desuden er der meget lidt du kan gøre for at redde et sløret billede så at fokusere er en vigtig færdighed. I dette kapitel vil du opdage hvilke værktøjer dit kamera har til at hjælpe dig og hvordan du bedst bruger dem.

Manuel fokusering

Før der blev udviklet automatiske Fokuseringssystemer (AF) var den eneste måde at få et skarpt billede på at fokusere linsen manuelt og manuelt justere den indtil billedet i skærmen syntes at være “i fokus”. Selv om det er en meget langsommere proces end at bruge et moderne AF-system er fordelen at man kan vælge præcis hvor man vil fokusere.Dette kan være nyttigt af en række årsager. Du kan f.eks. ønske at fokusere på et bestemt punkt i en scene for kreativ virkning eller du kan blive nødt til at tage over fra kameraet når lav lys-og/eller lav kontrast gør det vanskeligt for AF-systemet at låse sig fast på dit emne.Manuel fokus er også den bedste mulighed når man fotograferer nærbilleder eller arbejder med en meget lav feltdybde-i enhver situation hvor man ønsker absolut kontrol over det punkt hvor linsen er fokuseret.

Autofokus-punkter

Alle kameraer har nu AF og alle AF-systemer er afhængige af et eller flere “fokuspunkter” som er sensorer som kameraet bruger til at sætte fokus på. Det præcise antal fokuspunkter afhænger næsten udelukkende af det kamera du bruger.INDGANGSNIVEAUavancerede modeller har tendens til at have flere AF-punkter end kameraer på indgangsniveau. Antallet af AF point er imidlertid ikke den eneste faktor der påvirker nøjagtigheden: udbredelsen af pointene og det sofistikerede fokuseringssystem bag dem er lige så vigtigt.

Artikler om fotografer og fotografi

Autofokus indstillinger

Der er tre af-tilstande, som du skal vænne dig til, hvis du vil have det bedste fra kameraet: et-shot kontinuert (eller et-shot) og et automatisk tilvalg. Da et enkelt et-shot AF normalt bruges til statiske emner kontinuert AF er det bedste valg når dit emne bevæger sig og Auto er den der skal gå for hvis du forventer at dit emne kan bevæge sig.

One-shot AF er måske den mest almindeligt anvendte tilstand for almindelige personer. I en AF-tilstand aktiveres fokuseringssystemet, og kameraet bruger et eller flere fokuspunkter til at sætte fokus. Når den er låst fast, vil den holde fokus på den afstand indtil du tager et skud eller frigiver AF.

Hvis du optager et bevægeligt emne, kan kontinuert AF (Se side 96–97) være den tilstand, du skal gå efter. I denne tilstand vil kameraet justere fokus hvis det opdager at dit emne bevæger sig mod eller væk fra kameraet. Det vil fortsætte med at gøre dette, indtil du trykker på knappen lukterudgivelse fuldt ud.

Nogle producenter har kaldt AFA, mange kameraer har en fokuseringsmulighed, der automatisk skifter mellem et-shot og kontinuert AF. Hvis emnet Er statisk, anvendes et shot AF, men hvis emnet bevæger sig (eller begynder at bevæge sig), skifter kameraet til kontinuerlig AF.

At vælge et enkelt autofokus (AF) punkt (se s.90–91) er ofte det eneste, der skal til for at fokusere på emner uden for centrum, men det er ikke altid den mest bekvemme måde at gøre det på. Det tager tid at vælge det relevante AF-punkt, især hvis du skal rulle gennem en masse fokuspunkter, så det er ikke særlig befordrende for spontan håndholdt skydning. Der er også en chance for, at dit kamera måske ikke har et passende AF-punkt til at starte med. I begge tilfælde er svaret kun at bruge et AF-punkt og” lås ” fokus, før scenen omkrammes og du skyder.

KONTROL AF FOKUS

Før indførelsen af automatiske Fokuseringssystemer (AF) var fokusering af en linse den eneste mulighed. I de tidlige AF-dage foretrak mange fotografer stadig at vælge fokus frem for at stole på kameraet og dets efterfølgende langsomme og tunge automatisering.Selv om AF-systemerne i dag er utrolig hurtige og præcise i forhold til deres forgængere gælder den samme tankegang stadig til en vis grad: at tage fuld kontrol og sætte fokus manuelt sætter en i førersædet og garanterer at det man ønsker at fokusere på i sit skud faktisk er i fokus.

DETTE VIRKER OGSÅ…

At vælge manuelt fokus er normalt en kreativ beslutning, men der er tidspunkter, hvor det bliver nødvendigt. Det mest almindelige er, når man arbejder i lavt lys. For at kunne fungere effektivt kræver et AF-system lys og kontrast: jo mere der er af hvert af disse, jo hurtigere vil AF-systemet være. Dette betyder dog, at dit kamera nogle gange vil kæmpe for at låse fast på dit emne under lys-og kontrastforhold, hvilket gør manuel fokus til det eneste pålidelige valg.

FOKUSERING PÅ ET EMNE I BEVÆGELSE

Kameraets standard-Enkeltskudstilstand er mere end en match for statiske emner men du kan se at dine resultater ikke er helt så skarpe som du vil når dit emne begynder at bevæge sig. Årsagen til dette er enkel: et-shot AF fokuserer på et bestemt punkt og holder linsen fokuseret på:afstand indtil du bliver afsløret. Hvis dit emne bevæger sig mod dig eller væk fra dig før dette sker vil det begynde at blive mindre fokuseret. I disse situationer er svaret ret enkelt: skift til kontinuerlig AF-tilstand hvilket tillader fokus at justere løbende indtil du skyder.

Ud over den kontinuerlige AF tilbyder nogle kameraer fokussporing (også kaldet Dynamic AF). I denne tilstand vil dit kamera forsøge at forudsige hvordan dit emne vil bevæge sig rundt om rammen og bruge forskellige AF-punkter til at holde fokus. Så den vil ikke blot justere fokus når afstanden mellem kamera og emne ændrer sig men den vil også aktivt følge dit emne.

FOKUSERING OG HØJHASTIGHEDSEMNER

Uanset hvor sofistikeret dit kameras autofokussystem er eller hvor mange fokuspunkter der tilbydes tager den fysiske proces at fokusere en linse tid. Selv hvis den viser sig øjeblikkelig er der en brøkdel af et sekund før linsen “låser fast”. Selv om det ikke er et problem med de fleste emnerdet kan være frustrerende når man fokuserer på noget der bevæger sig meget hurtigt. Kontinuerligt AF vil hjælpe indtil et punkt men det har stadig brug for et øjeblik til at identificere emnet – og hvis det bevæger sig med høj hastighed kan det være væk før det er sket.I denne situation er præfokusering svaret.

Præfokus

Præfokus kan bruges til alle emner der bevæger sig meget hurtigt.- typisk noget hurtigere end kameraets AF-system kan håndtere-så længe du ved hvor handlingen vil finde sted. Brug kameraets hurtigste kontinuerlige skydetilstand og optag JPEG ‘ er i stedet for rå filer da dette vil sætte dit kamera i stand til at optage et større antal billeder i en sprængning med en hurtigere hastighed.

Flere artikler: